Ázsiai leves tofuval 2016.02.10
Címkék:
vega
,
fűszeres
Afrikai harcsa zelleres rizottóval 2016.02.09
Címkék:
gyors
,
hal
,
rizottó
,
egyszerű
,
KofaNEWS
Marhapofa kecskesajtos spenótkrémmel 2016.02.07
Címkék:
lassú
,
KofaNEWS
,
laktózmentes
Marhapofa perzsa bulgurral 2016.02.05
A három nap leteltével egy kissé mélyült a hús színe. Megmostam, leszárítottam, feldaraboltam 6x6-os kockákra. Só, bors. Kis zsírt hevítettem és rövid ideig egyik oldalukat lesütöttem. Aztán annyi zsírt adtam hozzá, hogy majdnem ellepje. Mehetett rá a vörösbor, és a fedő. 2, 2,5 óra alatt kész is lett. Fűszernek adtam hozzá babérlevelet, gyömbért, és fokhagymát. A hús omlósra készült. A köret bulgur, perzsa fűszerkeverék (Ázsia bolt), egy egész póréhagyma, 1-1 csokor menta és petrezselyem, só, bors. ( Só helyett szójaszószt használtam, finomabb az úgy.) Címkék:
lassú
,
fűszeres
,
menta
,
KofaNEWS
Füstölt makréla fekete tésztával 2015.02.05
Sikerült! Így csak közel 1400 forintot költöttem el fél kiló tintahallal színezett olasz tésztára. Bekanyarodtam Mr. Mustache Halashoz a Hunyadira és ott is fegyelmezetten viselkedtem, csak egy közepes méretű füstölt heringet vásároltam. Csodálatos karakteres ízű fogás lett belőle. Ami kell hozzá: 10 dkg tintahalas tészta fél füstölt makréla 2 pohár tejföl zöld nori alga pehely apróra vágott snidling só, bors fél citrom leve A hering vázáról lefejtem a húst, villával összetöröm. Egy kevés olajon átmelegítem, hozzáadom a tejfölt, kóstolás után sózom, borsozom. A kipréselt citrom levét adom még hozzá, és a zöld nori pelyhet. Én szeretem ezt a tenger ízt. A tésztát lobogó vizben megfőzöm. Tálalásnál jöhet a snidling. Címkék:
Hunyadi piac
,
KofaNEWS
,
hal
,
halas
Erdei gomba-csicsóka ragu medalionnal 2015.02.05 Alexy Gyurinak hála, mindig van a konyhámban erdei gomba. A Szimpla piac gombásza szívesen segít abban is, hogy tippet adjon az elkészítéshez. A fekete trombitagomba szerinte tejszínes fürdőben teljesedik ki. Ki vagyok én, hogy mást állítsak! A szárított gombát folyó víz alatt, szitában leöblítem, aztán Gyuri tanácsa szerint négy órán át hagyom ázni. Olyan bitang illatos gomba, hogyha kinyitod a zacsit egyből megcsap az illata: ott állsz az erdő közepén! Ha már föld illat előbányásztam pár csicsókát, és előkészítettem hajdinát. A végeredmény: ízrobbanás. Ami kell hozzá: 30 dkg pulyka medalion 20 dkg csicsóka 1 marék szárított fekete trombitagomba 2,5 dl 30 százalékos habtejszín 15 dkg hajdina 3-4 sonkagomba só, fehér bors A húst sózom, borsozom. A hajdinát szűrön átmosom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon pirítom. Csicsókát megpucolom, szeletekre vágom. A húst mindkét oldalán lepirítom a hagymás olajon, majd hozzáadom a csicsókát és a nagyobb darabokra vágott gombát. Kevés alaplével vagy vízzel felöntöm, fedő alatt párolom. Ha a hús már kevésbé ruganyos és a csicsóka is szétfőtt beleöntöm a tejszínt, kevergetem. A hajdinát sós vízben - ellepje - kifőzöm. Címkék:
Szimpla Háztáji
,
Hunyadi piac
,
KofaNEWS
,
pulyka
,
ragu
,
Gallicoop
Gyömbéres sütőtökös pulykaragu 2014.12.11
A receptben összefőztem a tájidegen helóvint a hálaadással - vagyis a tököt a pulykával. A Szimpla piacon fellelhető Marika tésztáját használtam a raguhoz, ezúttal a zablisztből készült fajtát. Ami kell hozzá: fél rész darált pulykahús fél rész felkockázott sütőtök 1-2 fej vöröshagyma hüvelyknyi friss gyömbér fehér bors grapefruit Az apróra vágott vöröshagymát dinsztelem, só, bors. Mehet utána a hús, fehéredésig kavargatom, közben már reszelem is rá a gyömbért. A sütőtök kockákat is hozzáadom, és kevés vízzel - levessel - felöntöm, lefedem. Idővel a tök szépen szétesik, kavargatással ez felgyorsítható. Végén édes grapefruit levével ízesítem, a boltban Sweety néven fut. A tészta valamivel több főzési időt igényel, mint a lisztből készített, és nagyon klassz az állaga. Címkék:
Gallicoop
,
gyömbér
,
fűszeres
,
egyszerű
,
gluténmentes
,
KofaNEWS
,
Szimpla Háztáji
Krémes céklás csicsóka pecsenyemájjal 2014.11.07
Ami kell hozzá: 1 rész célka 1 rész csicsóka habtejszín pecsenyeliba mája kacsazsír zsálya babérlevél szegfűbors só, bors pici méz A gumókat megtisztítjuk zöldségpucolóval. (Ha olyan mázlink van mint nekem volt a szép, ovális, szabályos formájú csicsókákkal.) Ha bibírcsókos dörzsivel essünk neki, folyó víz alatt. Sós vízben feltesszük főni a szeletekre vágott zöldségetket, babérlevéllel, az elmorzsolt zsályával és egy kis kanálnyi zsírral. A májakat megmossuk, leszárítjuk, kierezzük, felszeleteljük. A kacsazsíron szépen megsütjük, szegfűborssal, fehér borssal ízesítjük, végül sózzuk. A megfőtt gumókat aprítóba tesszük, kevés levet adunk hozzá, majd elkeverjük a tejszínnel, a pici mézzel és kicsit visszatesszük a tűzre. Ez a krém hidegen is pompás, lehet belőle mártogatós. Címkék:
csicsóka
,
dip
,
Hunyadi piac
,
máj
,
gyors
Harcsapofa kecskesajttal 2014.10.27
Ezúttal a mentes övezetben bolyongok, ahol se laktóz, se glutén nem borzolja a gyomrot. A Szimpla piacon vasárnap összeakadt a tekintetünk a Marika tésztáját árusító lánnyal. Mostanság nem vásároltam tőle, mert kerülöm a fehér lisztet, pláne a cukrokat. Vagyunk ezzel sokan, ennek köszönhető, hogy Marikáék is kidolgoztak egy gluténmentes tésztát barna rizs- és hajdinalisztből. Kicsit tovább kell főzni mint a hagyományos száraztésztákat, a harapása is eltér a megszokottól, nekem kifejezetten tetszik. A harcsapofát megcsaptam egy kis laktózmentes tejszínes alapba olvasztott kecskesajttal. Nagyon óvatosan kell fogyasztani! Újfent szembesültem személyiségen olykor felszínre törő gyengéjével: ez a falánkság. Upsz. Amim kell hozzá: 40 dkg harcsapofa 15 dkg kakukkfüves kecskesajt (érlelt, ne gomolya) 3 dl laktózmentes tejszín egy arasz póréhagyma 20 dkg Marika tésztája, gluténmentes szélesmetélt olaj só, fehér bors A halat kockára vágom, a tésztát sós vízben megfőzöm. A halat enyhéz sósom, borsozom és hajdinalisztbe forgatom, szitán leveregetem a felesleget. Forró olajban néhány perc alatt elkészül. A habtejszínt óvatosan melegítem, majd belereszelem a kecskesajtot. Ha kell sózom, fűszerezem. A póréhagymát félbe, majd csíkokra vágom, kevés vízben megpárolom, pár csepp citromlével ízesítem. Címkék:
Hunyadi piac
,
Szimpla Háztáji
,
KofaNEWS
,
hal
,
halas
,
mentes
Kurkumás harcsa vajbabbal 2014.05.21
Ami kell hozzá: (egy főre) 20 dkg harcsa filézve 10 dkg rizs 5-10 dkg vajbab 5 dkg vaj citrombors kurkuma pár szál snidling só, bors 2 gerezd fokhagyma almaecet A rizst előző este megmosom, állni hagyom, így megszívja magát és hamarabb megfő. A harcsát kockákra vágom, a vajbabot sós, borsos vízben felteszem főni. A rizst sós vízben készre főzöm, elég forrás után kislángon folytatni. Vajat melegítek, a harcsát citromborssal, sóval és kurkumával megszórom, majd a forró vajban pár perc alatt készre sütöm. A szétnyomott fokhagymát egy kis vajon megfuttatom. A leszűrt babot egy kis almaecettel átforgatom, amjd a fokhagymás vajjal megkenem. Címkék:
hal
,
gyors
,
Hunyadi piac
|
Találj meg minket Facebook-on
Gallicoop
Hunyadi piac
Kofa NEWS
KofaNEWS
MB.alemitta
Szimpla Háztáji
avokádó
batata
brokkoli
bulgur
csicsóka
csirke
csípős
desszert
dip
diétás
egyszerű
előétel
fűszerek
fűszeres
gazdaságos
gluténmentes
gomba
gyors
gyömbér
hajdina
hal
halas
hummus
házi
krém
kínai
köles
köret
laktózmentes
lassú
lepény
leves
menta
mentes
máj
nyelv
padlizsán
paradicsom
pulyka
pástétom
pörkölt
ragu
rakott
reggeli
rizottó
saláta
savanyú
spárga
szilva
szív
tavaszi
tejesek
thai
tojás
tönköly
török
vega
zúza
édes
|