Ehető erdő 2013.11.06
Amikor madarásszal mész az erdÅ‘be, akkor a lombokat nézed, a hangokra figyelsz.  Ha teljesÃtménytúrázol, akkor azon vagy, hogy kövesd az útvonalat, figyeld a turistajelzéseket, és hozd a magadhoz képest legjobb formádat. Mi most gombászni mentünk az illatos, Å‘szi erdÅ‘be, ezért azokat a terméseket lestük, amiket a környezet kÃnál ilyenkor. Baráth Noémi párja Alexy György gombaszakértÅ‘, a Szimpla Háztáji Piacon barátkoztunk össze. Oroszlánban élnek és a Vértes-hegység erdeiben lelik fel a természet ehetÅ‘ értékeit és viszik ki a piacokra. Ezek olyan élelmek, amelyekkel osztozunk az állatokkal. Igazából ez az Å‘ éléskamrájuk, tartsuk ezt tiszteletben, és ne fosszuk ki az erdÅ‘t. A csipkebogyót, a kökényt például a téli nehéz, táplálékokban szegény hónapok elÅ‘tt eszegetik a madarak, Å‘zek. Sok bennük a vitamin, és ezt Å‘k ösztönösen tudják. Mindez a sok finomság nekünk is ingyen jut, csak tudni kell, hol keressük. Mi most elÅ‘ször a lábunk elé, köré néztünk gombákra vadászva. A kalapjukat kidugó gombák elsÅ‘ lépéseinkkor még nem voltak szemet szúróak, de csak egy kis idÅ‘ kell, és gyakorlat, hogy a vadászösztön eluralja az embert, és valóban: egyre telt a kosarunk. Ha Ãgy vizslatod az avart, szinte mindenhol gombára bukkansz, sajnos ezek többsége nem ehetÅ‘, vagy már rothadásnak indult. Tovább! Reccsennek a gallyak a lábunk alatt a sűrű fenyvesben, ágakat félretolva haladunk, bújunk az erdÅ‘be tágra nyÃlt szemmel. Izgalmas élmény gombászni!
A legtöbbet a kedves nevű rizikébÅ‘l találtunk, ez is, mint a többi felsorolt fajta a meszes, vagyis lúgos talajt kedveli. Itt a Vértesben ilyen van alattunk. A rizike kalapja fogyasztható, tönkje nem puhul meg, de ha lefagyasztjuk, vagy levest fÅ‘zünk, finom Ãzt ad az ételhez. A gombák se nem növények, se nem állatok, szóval élÅ‘lények. Kitintartalmű sejtfallal rendelkeznek, mint a bogarak. Ezek az élÅ‘világ egy önálló országát alkotják. A gombák korhadékokat, az elpusztult élÅ‘lények maradványait fogyasztják, vagy a gyökereken keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel, de vannak olyanok is, amelyek az élÅ‘ fákat falják fel, ezeket nevezzük parazitáknak. A leggyakrabban szélben szálló spórákkal szaporodnak. Mi is találkoztunk ilyennel. Gyuri apró, bimbós pöfeteg gombát talált, amelyik már túl érett volt, és egy esÅ‘csepp ki is lukasztotta a vékony hártyáját. Az egykor kemény belsejű gomba öregen üres, illetve csak spórát tartalmaz. SegÃtsünk a szélnek! Ha ezt megnyomjuk, pöfékeli magából kifelé a sok-sok spórát, ami a földre jutva majd ismét gombákat alkot. Címkék:
Szimpla Háztáji
,
gomba
,
KofaNEWS
,
kirándulós
|
Találj meg minket Facebook-on
ANNO
ARAZ
Dob utca Galéria
FoghÃj
Hunyadi piac
Kazinczy z
Kazinczy zóna
Klauzália
KofaNEWS
Negyed6Negyed7
Szimpla Háztáji
bisztró
bulgur
büfék
fűszeres
gerilla
gomba
helyek
helyesek
helytörténet
kertek
kertész
kirándulós
kÃnai
kórházi menza
migráns
nyitás
palánta
paradicsom
piac
pszichológia alapok
spárga
séf
sütödék
tavasz
tejesek
vega
világ
városi kertész
|